Jaarthema

Chiro: da’s ravotten, in de plassen springen en soms eens hard op je gezicht gaan. We spelen in bossen, maken ons eigen vuur of een sjorring. We creëren samen grave dingen en we staan dicht bij de natuur. We ravotten tot onze kleren bruin zien en onze knieën groen. We koken, spelen en leven buiten, met respect voor onze omgeving. We genieten van het natte gras in de ochtend en het geritsel van de bladeren in het bos. Bovendien slaap je nergens beter dan in een tent. In groep durven we wat we alleen niet durven en in de Chiro mogen we soms wat we thuis niet mogen Daarom dagen we iedereen uit om aan de slag te gaan met het jaarthema AvontuurLeuk! 

https://youtu.be/ZWP8SWF7NJo

Waarom AvontuurLeuk? 

Een Chironamiddag is voor groot en klein een avontuur. We spelen in bossen, maken ons eigen vuur of een sjorring. We creëren samen grave dingen en we staan dicht bij de natuur. We ravotten tot onze kleren bruin zien en onze knieën groen. We koken, spelen en leven buiten, met respect voor onze omgeving. We genieten van het natte gras in de ochtend en het geritsel van de bladeren in het bos. Bovendien slaap je nergens beter dan in een tent. In groep durven we wat we alleen niet durven en in de Chiro mogen we soms wat we thuis niet mogen. We verleggen zo onze eigen grenzen, op een veilige manier. We leren elkaar en onszelf beter kennen tijdens een risicovol spel. Kortom: avontuur mag niet ontbreken in de Chiro. 

De pijlers van AvontuurLeuk

Risicovol spelen 

Soms mag een spel een tikkeltje gevaarlijk zijn. Denk maar aan van de berg rollen in een tractorband, ruige spelen of een touwenparcours. Van een schrammetje of een blauwe plek zijn we niet bang. Met dit jaarthema laten we leiding en leden de acht vormen van risicovol spelen verkennen. We geven tips over hoe je risicovol spel op een verantwoorde manier kan begeleiden, maar ook om niet al te snel in te grijpen in risicovolle situaties. Op een verantwoorde manier risico’s nemen, is namelijk heel leerrijk. Als je de grenzen van je comfortzone opzoekt, wordt het een positieve ervaring. Even van de berg glijden? Dat is opwindend en spannend. Achteraf ben je trots als je iets gedaan hebt waarbij je je grenzen verlegd hebt. De Chiro kan een plaats zijn waar kinderen risicovol mogen spelen en op een verantwoorde manier ‘onverantwoorde’ dingen kunnen doen.

De acht vormen van risicovol spelen zijn: 

  • spelen op hoogte
  • spelen met snelheid
  • spelen met gevaarlijke voorwerpen
  • spelen op gevaarlijke plekken
  • stoeispelen
  • spelen met impact 
  • spelen uit het zicht
  • plaatsvervangend risico

Met respect voor de natuur 

Natuur stimuleert de creativiteit, verbeelding en vindingrijkheid. Het is een labo waarin kinderen experimenteren en de wereld ontdekken. Bij het verkennen en doorzoeken van de natuur gebruiken kinderen al hun zintuigen. Ze gaan altijd op zoek naar nieuwe speelelementen en hun nieuwsgierigheid wordt aangescherpt. Binnen dit jaarthema gaan we op zoek naar manieren om te spelen in het groen en niet gewoon buiten te spelen zoals we dat kennen. We dagen leiding uit om de bomen in het bos echt een onderdeel van het spel te maken. We verspreiden ideeën voor een Chironamiddag vol verwondering in de natuur. We bieden avontuurlijke activiteiten aan zoals koken op vuur, vlotten bouwen of tochttechnieken die ervoor zorgen dat je dichter bij de natuur komt te staan. Daarnaast geven we leidingsploegen tips om respectvol om te gaan met de natuur.  

Verbondenheid 

In de Chiro leven we intens samen. We ervaren, spelen, organiseren en gaan op avontuur. Daarbij verleggen we onze grenzen en raken we verwonderd. Met dit jaarthema willen we Chirogroepen inspireren om verbondenheid op te zoeken en ook bewust te genieten en stil te staan bij wat jou een gevoel van zinvolheid geeft. Samen je grenzen verleggen tijdens een avontuurlijke activiteit of genieten van een nachtje onder de open sterrenhemel. Je wordt een hechte groep door samen aan de overkant te geraken, naar het kampvuur te staren of te luisteren naar de regen op het tentzeil. Ook al vind je er geen woorden voor, je voelt het: verwondering en verbondenheid met de groep en jezelf.